ANPDCA a emis ieri, 5.02.2018, o serie de recomandări în vederea aplicării unitare a legislației în domeniul adopției:

  • DGASPC sau Organismele Private care desfășoară servicii în domeniul adopției interne, vor realiza informarea cu privire la existența profilului de copii greu adoptabili încă din etapa de informare. Astfel, înainte de depunerea cererii de atestare, persoanele care doresc să adopte vor trebui să cunoască posibilitatea de a vizualiza profilul copiilor greu adoptabili imediat după obținerea atestatului, indiferent de profilul copilului pentru care au fost atestați.
  • Vor avea prioritate la adopția unui copil persoanele/familiile care au adoptat fraţi ai copilului sau se află în procedură de adopție cu un frate al acestuia.
  • Raportul final al adoptatorului va include concluziile specialiștilor cu privire la profilul copilului pe care acesta are capacitatea de a-l adopta și nu se vor indica așteptările familiei cu privire la copil.

Considerăm binevenită emiterea documentului având în vedere că, pe teren, ne confruntăm frecvent cu situații în care adoptatorii nu sunt informați cu privire la posibilitatea vizualizării profilului copiilor greu adoptabili. Din acest motiv, Alianta Romania Fara Orfani​ a demarat o campanie de informare cu privire la accesul la lista de copii greu adoptabili.