Noutăţi

ANPDCA emite recomandări cu privire la informarea în vederea adopției

ANPDCA a emis ieri, 5.02.2018, o serie de recomandări în vederea aplicării unitare a legislației în domeniul adopției:

  • DGASPC sau Organismele Private care desfășoară servicii în domeniul adopției interne, vor realiza informarea cu privire la existența profilului de copii greu adoptabili încă din etapa de informare. Astfel, înainte de depunerea cererii de atestare, persoanele care doresc să adopte vor trebui să cunoască posibilitatea de a vizualiza profilul copiilor greu adoptabili imediat după obținerea atestatului, indiferent de profilul copilului pentru care au fost atestați.
  • Vor avea prioritate la adopția unui copil persoanele/familiile care au adoptat fraţi ai copilului sau se află în procedură de adopție cu un frate al acestuia.
  • Raportul final al adoptatorului va include concluziile specialiștilor cu privire la profilul copilului pe care acesta are capacitatea de a-l adopta și nu se vor indica așteptările familiei cu privire la copil.

Considerăm binevenită emiterea documentului având în vedere că, pe teren, ne confruntăm frecvent cu situații în care adoptatorii nu sunt informați cu privire la posibilitatea vizualizării profilului copiilor greu adoptabili. Din acest motiv, Alianta Romania Fara Orfani​ a demarat o campanie de informare cu privire la accesul la lista de copii greu adoptabili.

 

2 comentarii

  1. Am o rugaminte la dvs.Fiica mea a fost in Constanta sa inceapa demersurile pentru a adopta un copil.I s- a spus sa astepta ca va veni cineva sa vorbeasca cu amandoi patintii.A sunat o persoana a intrebat cate camere are in locuinta si cand fiica mea i- a spus ca are 2 camere si sufragerie raspunsul a fost ca nu are suficient spatiu ca sa i se poata da un copil.Si de atunci nu a venit nimeni si nici nu a sunat- o.Nu stiu ce sa cred,este nepasare sau rea vointa din partea Directiei copilului din Constanta.Fiica si ginerele au o fetita de 6 ani,iubesc mult copii ,cum nu pot sa mai faca ,vor sa infieze unul.Spuneti – mi va rog cum sa procedeze ca sa nu se mai loveasca de birocratia specifica Romaniei.

    Apreciază

    1. Buna ziua, normativ nu exista o reglementare care sa impuna un minim de spatiu. In mod special daca fiica dvs doreste sa adopte o fetita se poate argumenta ca cei doi copii (biologic si adoptat) vor imparti camera. Este important sa retineti ca orice solicitare de acest gen se face in scris si nu poate fi contestat decat un raspun scris. Astfel, fiica dvs poate depune o cerere scrisa pentru evaluarea ca familie adoptatoare si, daca depune toate documentele solicitate, DGASPC are obligatia de a evalua familia sau persoana care solicita un atestat de adoptator si sa dea in termen de max 90 de zile un raspuns scris. Un eventual refuz de eliberare a atestatului va trebui comunicat in scris si poate fi contestat la Tribunalul de resedinta in termenul legal. Au existat situatii in care un refuz nejustificat a fost contestat in Tribunal iar DGASPC a trebuit sa elibereze atestatul. Conform informarii ANPDCA de mai sus, orice persoana sau familie cu atestat valid poate solicita DGASPC vizualizarea listei de copii greu adoptabili de indata ce a obtinut atestatul. Va dorim mult succes si va rugam sa ne spuneti daca intampinati dificultati!

      Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: