În lunile mai şi iunie ale acestui an, Asociaţia “Tzuby’s Kids” a organizat sesiuni introductive în gestionarea comportamentului copilului cu istoric de traumă, bazate pe metodologia TBRI (Trust-Based Relational Intervention®), dezvoltată de Dr. Karyn B. Purvis şi Dr. David R. Cross în cadrul TCU – Institute of Child Development, pentru aproximativ 100 de angajaţi din apartamentele sociale ale DGASPC Sector 4.
Îngrijitorii au avut ocazia să afle că modul în care se raportează la copiii cu care lucrează, are o influenţă directă asupra biologiei creierului copiilor. Lucrul acesta este cercetat şi documentat de Harvard University – „Center on the developing Child” iar rezultatele studiilor, prezentate în cadrul cursului, au ajutat la conştientizarea impactului pe care fiecare îngrijitor îl are asupra viitorului copiilor aflaţi în îngrijire. Unii dintre ei au remarcat că „s-au atins bine teme precum iubirea, respectul, aspecte ignorate de mulţi”.
După ce îngrijitorii au fost instruiţi în aplicarea principiilor de intervenţie, tabăra urmăreşte o pregătire a copiilor pentru a începe să răspundă la aceste principii.
Asociaţia „Tzuby’s Kids” a început un parteneriat cu Asociaţia „Ancora Speranţei”, inclusiv pentru organizarea de cursuri de traumă şi tabere pentru părinţi adoptivi şi de plasament. Având în vedere că luna aceasta Asociaţia „Ancora Speranţei” a planificat organizarea unei tabere pentru copiii între 4 şi 12 ani din apartamentele sociale în care îngrijitorii deja au fost instruiţi în Trust-Based Relational Intervention, am considerat potrivit să adaptăm tematica taberei şi efortul logistic pentru a avea intervenţii personale la nivelul fiecărui copil. Din acest motiv, pentru 38 de copii vor fi 29 de voluntari, astfel încât fiecare voluntar să poată interacţiona personal, în mod consecvent, cu maxim 2 copii pe tot parcursul taberei. Tematica va urmări, de asemenea, principiile de bază ale TBRI. Astfel, în fiecare zi copiii vor primi „super-puteri”:
- Unitate (Principiu: „stăm împreună”).
- Siguranţă (Principiu: „nu rănim”).
- Respect (Principiu: „avem respect”).
Cercetările au arătat că, atunci când copiii încep să se gândească la viitor şi la cei din jurul lor, nivelul de procesare al creierului trece din sistemul limbic al emoţiilor şi al reacţiilor instinctive în cel cerebral (logic-rațional). Pe lângă îmbunătățirea IQ-ului, acest lucru oferă o şansă la integrare socială şi stabilitate socio-afectivă.
Cu toate aceste puteri acumulate, copiii vor putea participa la activitățile unei zile în care deviza va fi: „Ne distrăm!”. Stând împreună, fără să lovim şi având respect, vom da drumul jocurilor cu apă, moment în care niciun participant nu va mai avea haine uscate!
Săptămâna aceasta lucrăm la pregătirea voluntarilor iar săptămâna următoare va fi aplicarea practică. Tabăra este un pas intermediar pentru un follow-up în apartamentele sociale unde principiile vor fi tipărite şi lipite pe perete. La toamnă, va urma o nouă serie de cursuri pentru îngrijitori şi asistenţi sociali, ocazie cu care vom avea feedback-ul lor şi vom putea aprofunda principiile conectării cu copilul înaintea corectării comportamentului.
Asociaţia „Tzuby’s Kids” este membră a Alianţei România Fără Orfani (ARFO) şi este parte a Consorţiului de Traumă al Alianţei.