În perioada 25-29 iulie 2016, în cadrul taberei pentru copii din apartamente sociale organizată la Ojasca, judeţul Buzău, de Asociaţia Anchor of Hope Romania, am avut ocazia să implementăm pentru prima dată principiile TBRI (Trust-Based Relational Intervention®) într-un mod programat, fiecare voluntar lucrând pe tot parcursul taberei cu maxim 2 copii. Un efectiv de 29 de voluntari au aplicat metodele de intervenţie bazate pe încredere pentru cei 40 de copii participanţi.
Rezultatele nu s-au lăsat aşteptate. Încă din a doua zi, copiii au devenit mult mai cooperanţi iar, până la sfârşitul taberei, ne-am putut bucura de:
- copii care şi-au învins temeri şi au devenit mai încrezători în ceea ce pot face;
- copii care au ajuns sa aibă un comportament normal deşi au venit cu un istoric de comportament violent;
- copii care şi-au manifestat emoţiile şi sentimentele prin arte plastice;
- copii care au învăţat cât de bine este să lucreze împreună, să nu rănească, să aibă respect, şi că aceste lucruri constituie premisa pentru a se putea distra cu adevărat.
Copiii participanţi sunt beneficiari ai unor servicii de tip rezidenţial din Bucureşti (apartamente sociale de stat) în care educatorii au fost deja instruiţi în aplicarea principiilor TBRI. Peste câteva luni vom face o evaluare pentru a măsura progresul şi a identifica următoarea etapă de intervenţie.
Ne dorim ca, pentru cât mai mulţi dintre ei, să le oferim părinţilor (biologici sau substitutivi) instruire in aplicarea principiilor TBRI iar vindecarea traumelor şi recuperarea lor să cunoască progresia geometrică pe care o poate oferi o familie în care aceştia să-şi găsească afecţiunea, apartenenţa şi stabilitatea de care au atâta nevoie.