Pentru săvârşirea infracţiunii de abandonare a unui câine, Legea 205/2004 stabileşte pedepse cu închisoarea cuprinsă între şase luni şi trei ani sau amendă penală între 1.000 şi 10.000 lei.
Pentru abandonarea unui copil nu există, în fapt, consecinţe. Dimpotrivă, Legea 272, respectiv 273 din 2004 acordă drepturi disproporţionate părintelui biologic. Aşa se face că avem 60.000 de copii abandonaţi din care doar 7% adoptabili. Timpul îndelungat petrecut în sistem face ca mai puţin de 2% să ajungă să fie şi adoptaţi.
ProTV menţionează că suntem ţara cu cei mai multi copii abandonaţi din Europa şi cea mai restrictivă lege. În reportaj este prezentat cazul unei mame care şi-a lăsat copilul să moară pe malul apei dar care trebuie să-şi dea acordul pentru adopţie, rudele de pana la gradul patru având şi ele un cuvânt de spus. Tribunalele judecă soarta acestor copii alături de orice alt proces civil, cel puţin în Bucureşti. În spatele acestor proceduri, lungi şi greoaie, se ascund traumele unor copiii teorectic ocrotiţi de stat dar lăsaţi singuri să-şi trăiasca drama de a nu avea o familie.
Pentru că exemplele de mai sus nu sunt excepţii ci un sindrom al unei probleme sistemice în privinţa protecţiei copilului în România, am înfiinţat Asociaţia „Tzuby’s Kids”. Ne dorim să fim o platformă pentru a proteja dreptul celui care nu se poate ajuta singur. Pentru a depune munca laborioasă a aducerii copiilor în familii şi a influenţa schimbarea legislaţiei în beneficiul lor. Pentru a-i sprijini pe cei care iau sau se gândesc să ia în plasament sau adopţie un copil cu istoric de traumă. Pentru a sprijini vindecarea traumelor copiilor care, cu toate eforturile depuse, vor rămâne să trăiască în instituţii.
Credem în dreptul fiecărui copil de a avea o familie. Iar atunci când familia biologică îl părăseşte, credem că Dumnezeu îi poate pregăti o altă familie care să-l iubească şi să-i ofere siguranţa şi sprijinul de care are nevoie.