Persoanele și familiile atestate în vederea adopției au posibilitatea de a vizualiza profilul copiilor greu adoptabili IMEDIAT după obținerea atestatului, indiferent de profilul copilului pentru care au fost atestați, conform unei comunicări ANPDCA.

Acest lucru este important să fie cunoscut de către adoptatori și îl reiterăm întrucât am fost sesizați cu privire la faptul că în cadrul unor DGASPC există informări neconforme cu reglementările legale în vigoare în privința vizualizării profilului copiilor greu adoptabili.

Mai mult, DGASPC sau Organismele Private Autorizate să desfășoare servicii în domeniul adopției interne, au obligația de a menționa potențialilor adoptatori, încă din etapa de informare, chiar înainte de depunerea actelor necesare eliberării atestatului, existența profilului copiilor greu adoptabili și faptul că pot avea acces imediat la listă după obținerea atestatului.

Ce este lista copiilor „greu adoptabili”?

În fapt, aceștia sunt copii pentru care într-o perioadă de 9 luni de la declararea adoptabilităţii nu s-a reuşit identificarea unei familii potrivite sau, chiar dacă aceasta a fost identificată, nu au fost urmaţi paşii care să conducă la finalizarea adopţiei, precum şi copiii pentru care lista generată de Registrul Național pentru Adopții (RNA) nu conţine timp de 3 luni consecutiv nicio persoană sau familie adoptatoare.

Lista conține profilele a peste 1800 de copii și se actualizează periodic iar accesarea contribuie la creșterea șanselor de a adopta într-un timp scurt.

copii adoptabili

Vă recomandăm să urmăriți și materialul video de mai jos în care un părinte adoptiv își povestește experiența adopției unui copil din această listă: