Adopţie Sistemul de protecție

Credeam că problema copiilor abandonați este undeva în trecut, iar imaginile orfelinatelor comuniste nu mai fac parte din prezentul nostru. Era parțial adevărat…

La sfârșitul anului 2013 aveam să conștientizăm efectele abandonului asupra copiilor, existența în continuare a centrelor de plasament și tragedia pe care o trăiau chiar și copiii din servicii rezidențiale private. Nevoia de a aparține unei familii este profundă, pusă de Dumnezeu în ADN-ul nostru, iar consecințele lipsei acesteia sunt devastatoare.

Erau vremuri tulburi în protecția copilului, plasamentul familial fiind considerat la limita legalității, adopția îngreunată birocratic, iar copiii, odată intrați în sistem, stăteau adesea acolo până la limita de vârstă. În scurt timp ne-am dat seama că nu putem să rezolvăm noi toate cazurile, însă, putem fi o platformă pentru toți cei care doresc să se implice.

În 2015 a fost înființată Tzuby’s Kids, organizație prin care au fost schimbate destine, atât în București, cât și în restul țării. Lângă izvorul Tzuba s-a asezat tribul lui Iuda când a luat în stăpânire țara promisă. Un fir mic de apă care a întreținut viața unei națiuni, generație după generație, timp de milenii.

În doar cinci ani, zeci de copii au ajuns în familii prin suportul nostru direct, copii care astăzi nu mai sunt în instituții. Sute de familii adoptive și de plasament au beneficiat de grupuri de suport și intervenție terapeutică, iar peste 1.000 de persoane au fost instruite în îngrijirea copiilor cu istoric de traumă.

Pandemia a venit tocmai când organizam a 10-a tabără pentru copiii adoptați și familiile acestora și a trebuit să reinventăm toate serviciile. Cu toate acestea, 2020 a însemnat pentru noi dublarea numărului de consilieri în vederea adopției, iar in anul acesta, 2021, doar în primele luni, am depășit deja numărul de consilieri de anul trecut. Trecerea sesiunilor de consiliere în online a reprezentat atât deschiderea spre beneficiarii din toată țara, cat si din lumea întreagă, iar creșterea numărului de persoane interesate în adopție nu poate decât să ne bucure.

Astăzi cadrul legislativ arată diferit. Alături de Alianța România Fără Orfani am contribuit la emiterea standardelor de plasament familial, am eliminat în instanță interdicțiile de plasament al copiilor în familie și am adus modificări la legea privind regimul juridic al adopției. Peste 80 de specialiști internaționali în comunicare și relații publice ne-au acordat distincția Gold Award pentru cea mai bună campanie de lobby și advocacy.

Astăzi avem alternative la procesul de adopție, adoptatorii atestați pot vizualiza direct profile de copii adoptabili, există limite pentru șederea copiilor în sistemul de protecție, au fost eliminate din etapele birocratice care țineau copiii în sistem, iar responsabilii de caz pot fi amendați dacă nu lucrează dosarele în termen.

Iar acesta este doar începutul. În următorii ani vrem să aducem serviciile noastre în mijlocul naturii, acolo unde conectarea cu frumusețea creației lui Dumnezeu să poată contribui la vindecarea și recuperarea copiilor cu istoric de traumă și a familiilor acestora. În TzubyLand vom continua să fim un izvor care să aducă speranță, instruire și suport.

Vă mulțumim că sunteți alături de noi!

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: