Legislative

Au fost emise standardele pentru plasamentul familial. Mii de copii din sistemul de protecție vor beneficia de familii evaluate conform unor standarde naționale.

Plasamentul familial al copiilor din sistemul de protecție la rude sau la alte persoane și familii a fost făcut până anul acesta fără o metodologie consistentă la nivel naţional, copiii fiind în riscul de a ajunge neşcolarizaţi sau ţinuţi în condiţii improprii. De asemenea, în lipsa acestor standarde, Organismele Private Acreditate (OPA) erau în imposibilitatea de a licenția aceste servicii și a sprijinii autoritățile în instrumentarea dosarelor.

Mai mult, la nivelul anului 2017, doar 17% dintre serviciile sociale publice deţineau licenţă de funcţionare şi, astfel, îndeplinau standardele minime obligatorii, ridicând serioase semne de întrebare cu privire la calitatea serviciilor sociale în domeniul protecţiei copilului.

Ce a făcut Alianța România Fără Orfani (ARFO) în acest sens?

  • Am inițiat un „task-force” la nivelul Alianței România Fără Orfani (ARFO) pentru a defini o propunere a unui set de standarde (februarie 2017)
  • Am adus subiectul în agenda publică prin televiziuni cu impact național (TVR1, 2017), în cadrul Summit-ului național ARFO 2017 și a Rapoartelor ARFO cu circulație națională (2017) și internațională (2018)
  • Am organizat un grup de lucru din care au făcut parte reprezentanți ARFO, DGASPC (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului) și ANPDCA (Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție). Rezultatul acestui grup de lucru a fost un set agreat de standarde depus la Ministerul Muncii și Justiției Sociale.
  • Am adus subiectul în atenția mai multor deputați din cadrul Parlamentului României care au pus la rândul lor presiune pentru emiterea standardelor.

Urmare a eforturilor depuse, în luna ianuarie 2019 Ministerul Muncii și Justiției Sociale a emis Ordinul 26/2019 privind aprobarea Standardelor minime de calitate pentru serviciile sociale de tip familial destinate copiilor din sistemul de protecție specială.

Care este impactul?

  • Mii de copii vor beneficia acum de familii evaluate conform unor standarde naționale;
  • Este eliminată inconsistența procesului de evaluare și este diminuat riscul luării de mită pentru atestarea persoanei sau a familiei de plasament, procesul fiind acum clar și transparent;
  • Organismele Private Acreditate (OPA) au posibilitatea de a licenția serviciile sociale de plasament familial și pot sprijini autoritățile publice în instrumentarea dosarelor.

Alianța România Fără Orfani (ARFO) reunește peste 30 de organizații nonguvernamentale, persoane publice și private care s-au dedicat împlinirii nevoilor fizice, psihice și spirituale ale copiilor aflați în dificultate, fiind membră World Without Orphans (WWO) și Christian Alliance for Orphans (CAFO).

ARFO se implică în trei domenii: motivarea societăţii pentru a se implica în rezolvarea problemelor privind protecţia copiilor din România, instruire în vederea îngrijirii competente a copiilor cu istoric de traumă şi modificarea legislaţiei astfel încât fiecare copil să poată beneficia de o familie.

 

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: