Legislative

Ce pot să fac dacă mi se refuză plasamentul familial al unui copil dintr-un apartament social, centru sau casă de tip familial?

Având în vedere faptul că sunt tot mai multe situații care ne sunt semnalate de copii aflați în centre și apartamente sociale cărora li se refuză dreptul la o familie care depune cerere scrisă pentru plasamentul familial, dorim să subliniem că, în cele mai multe cazuri, răspunsurile sunt fără temei legal. Astfel, reiterăm mai jos cadrul legal existent:

  • Art. 58 din Legea 272/2004, alin. (6) prevede că planul individualizat de protecţie poate prevedea plasamentul copilului într-un serviciu de tip rezidenţial, numai în cazul în care nu a putut fi instituită tutela ori nu a putut fi dispus plasamentul la familia extinsă, la un asistent maternal sau la o altă persoană sau familie, în condiţiile prezentei legi.
  • Art. 62 din Legea nr. 272/2004, republicata, prevede in mod expres: (1) Plasamentul copilului constituie o măsură de protecţie specială, având caracter temporar, care poate fi dispusă, în condiţiile prezentei legi, după caz, la:
    a) o persoană sau familie;
    b) un asistent maternal;
    c) un serviciu de tip rezidenţial, prevăzut la art. 123 alin. (2) şi licenţiat în condiţiile legii.

Astfel, prima alegere in cadrul plasamentului unui copil, conform Legii, trebuie să fie la o persoană sau familie. Doar dacă nu există o persoană sau o familie interesată, atunci se poate stabili plasamentul în alte condiții.

În situația în care primiți un refuz scris de plasament din partea DGASPC de care aparține copilul, vă oferim:


Citește și Solicitarea plasamentului familial al unui copil pe care l-aţi cunoscut într-un centru, apartament social sau casă de tip familial

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: