Astăzi am avut surpriza ca un copil de 8 ani să deseneze procesul prin care un copil din sistemul de protecție poate avea o nouă familie – așa cum l-a înțeles din experiența proprie:

44765806_1355560284581502_4797387433505193984_n

Cu alte cuvinte, dacă un copil își pierde familia și ajunge într-un centru, casă de tip familial sau apartament social, și nu este nimeni din familia extinsă care să se ocupe de îngrijirea acestuia, o altă persoană sau familie poate solicita plasamentul familial până la definitivarea planului de intervenție, fie prin reintegrare, fie prin adopție.

După 6 luni de la instituirea plasamentului, persoana sau familia de plasament are prioritate la adopția copilului, dacă acesta devine adoptabil.

Adesea, plasamentul familial este descurajat de instituțiile care au copiii în îngrijire, întrucât acest lucru strică dinamica apartamentului sau încurcă proiectul social. Din acest motiv, este nevoie de o bună informare înainte de întâlnirea pentru solicitarea plasamentului / depunerea în scris a cererii de plasament iar persoana sau familia care solicită plasamentul trebuie să fie pregătită pentru a folosi căile de contestare în cazul refuzului.

Citește și: Solicitarea plasamentului familial al unui copil pe care l-aţi cunoscut într-un centru, apartament social sau casă de tip familial