Adopţie Noutăţi

Motivaţiile de a adopta un copil greu adoptabil

Copilul greu adoptabil este definit, în general, prin vârstă mai mare de 3 ani, aparţinând – din punct de vedere etnic sau rasial – categoriilor minoritare, cu probleme emoţionale, cu boli cronice, cu dizabilităţi fizice şi/sau mintale, sau copil care a fost supus la diferite forme de abuz şi/sau neglijare severă. Mai sunt, de asemenea, greu adoptabili copiii care au mai mulţi fraţi şi, potrivit principiilor protecţiei copilului, ar trebui plasaţi împreună.

Un studiu realizat în 2011 relevă faptul că majoritatea familiilor adoptatoare/părinţi adoptivi nu au copii biologici. Excepţia notabilă este dată de familiile de Asistenţi Maternali Profesionişti care, indiferent dacă mai au sau nu alţi copii – fie biologici, fie în plasament – la momentul la care trebuie luată decizia de revocare a plasamentului copilului faţă de care au dezvoltat o relaţie de ataşament aleg să-l adopte, chiar dacă este vorba despre copii cu dizabilităţi şi indiferent dacă mai au sau nu alţi copii, fie biologici, fie în plasament.

Studiul arată că, vorbind despre caracteristicile copiilor, cele mai multe dintre familiile care au fost incluse în cercetare au menţionat că şi-au dorit copii mici, cu vârstă sub un an, „sănătos şi nu de etnie rromă”. Adesea, apar temeri legate de cum va fi copilul. Mulţi dintre părinţi s-au confruntat cu teama că un copil din sistemul de protecţie are probleme de sănătate mari sau probleme emoţionale, cărora nu vor reuşi să le facă faţă.

Din nefericire, în România este ilegal să adopţi un copil faţă de care ai dezvoltat ataşament fără să-l fi avut în plasament minim 6 luni însă realitatea arată că un copil greu adoptabil nu are nicio şansă dacă nu dezvoltă cineva ataşament faţă de el în prealabil.

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: