Important pentru firme – donaţiile pot fi deductibile din impozitul pe profit!

Legea sponsorizării, împreună cu Noul Cod Fiscal, permite societăţilor comerciale să ofere sponsorizări organizaţiilor de caritate şi să beneficieze de facilități fiscale până la anumite limite.

Cheltuiala cu sponsorizarea nu este deductibilă dar poate genera un credit fiscal, care reduce impozitul de plată cu suma integrală a sponsorizării oferite, dacă această sumă este mai mică decât: 0,5% din cifra de afaceri şi 20% din impozitul pe profit de plată.

Facilitatea fiscală acordată prin mecanismul de credit fiscal permite practic sponsorului să plătească efectiv suma respectivă nu în contul impozitului pe profit, ci către o organizaţie precum Asociaţia Tzuby’s Kids, asociaţie eligibilă cf. L 32 /1994 având ca obiect de activitate servicii sociale şi comunitare în beneficiul copiilor aflaţi în dificultate.

Pentru a fi inclus în calculul impozitul pe profit de pe anul respectiv, contractul de sponsorizare trebuie încheiat înainte de sfârșitul anului calendaristic iar plata trebuie de asemenea efectuată până la finele anului.

Un exemplu: O societate are un profit impozabil de 100.000 RON. Impozitul pe profit de plată se ridică la 16.000 RON (cu plata finală urmând a se efectua în aprilie anul următor). Dacă societatea are cheltuieli de sponsorizare de până la 3.200 RON în cursul anului (în cazul în care suma este mai mică decât 0,5% din cifra de afaceri), impozitul ar putea fi redus la 12.800 RON. În cazul în care cheltuiala de sponsorizare este mai mare decât 20% din impozitul pe profit sau 0,5% din cifra de afaceri, valoarea deductibilă va fi plafonată de cea mai mică dintre aceste limitări.

Având în vedere faptul că societăţile comerciale nu îşi cunosc nivelul profitului înainte de sfârşitul exerciţiului financiar, putem stipula o sumă maximă ca procentaj din profit în locul unei sume fixe în contractul de sponsorizare, pentru a respecta limitele creditului fiscal.

Dacă doriţi să faceţi donaţii directe, o puteţi face în contul Asociaţiei – detalii aici. Dacă doriţi să încheiem un contract de sponsorizare, vă rugăm să ne contactaţi.

Anunțuri

Un gând despre „Important pentru firme – donaţiile pot fi deductibile din impozitul pe profit!

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s