Conform ultimelor date statistice publicate de Ministerul Muncii, în sistemul special de protecţie se află 57.646 copii dintre care doar 3.436 declaraţi adoptabili, respectiv 6,6%. Astfel, un procent extrem de mare, respectiv 93,4% nu au nicio şansă la adopţie. Plasamentul familial, rezidenţial sau asistenţa maternală sunt măsuri temporare care, în teorie, ar trebui finalizate fie prin reintegrare în familia biologică, fie prin adopţie. În practică, majoritatea acestor copii rămân în măsură de plasament perioade foarte lungi de timp, adesea până ies din sistem, la limită de vârstă.
Nici situaţia adopţiilor nu este una fericită. Din păcate, 75% dintre copiii adoptabili rămân, în continuare, neadoptați, întrucât au probleme de sănătate, au depășit o vârstă, sunt de o anumită origine etnică sau nu corespund fizionomiei potenţialilor adoptatori.
Un aspect negativ sunt cei 20.471 de copii care sunt instituționalizați. Pentru a descoperi impactul neglijării precoce, Universitatea Harvard a realizat, în Bucureşti, un studiu timp de 12 ani în care a urmărit 136 de copii abandonați. Cercetările sugerează că trauma abandonului nu este doar la nivel psihologic ci aceasta cauzează daune grave ale creierului. Una dintre concluziile surprinzătoare ale raportului a fost că acei copii care au avut șansa de a găsi o familie în care să fie iubiți și în care să se simtă în siguranță, au fost capabili să-şi regenereze conexiunile lipsă, creierul restabilindu-și funcțiile pierdute.

Produsele și jocurile ponderale – ajutor terapeutic pentru copii
Părinții pot beneficia acum de ajutor terapeutic acasă (pături ponderale, perne ponderale, sensory LapPad, activități în familie), întrucât TzubyTOYS a pregătit instrumente care pot fi folosite ca adjuvant terapeutic de către părinți – mai multe detalii aici.
Din acest motiv, Asociaţia „Tzuby’s Kids” se implică în:
- promovarea integrării copiilor în familii substitutive pentru a scurta cât mai mult timpul de instituţionalizare. Credem că orice copil se poate dezvolta armonios doar în cadrul unei familii care să-i ofere apartenenţa, afecţiunea şi siguranţa de care are nevoie;
- informarea familiilor adoptive şi de plasament cu privire la modalităţi de gestionare a comportamentului copiilor cu istoric de traumă;
- sprijinirea dezvoltării durabile a copiilor care nu pot fi daţi în asistenţă maternală, plasament sau adopţie prin educaţie, terapie prin artă, precum şi sprijinirea integrării lor sociale;
- modificarea legislaţiei privind protecţia copilului şi adopţia, alături de Alianţa România Fără Orfani şi alte organizaţii similare.